Vrijdag ook de docu op Canvas gezien over de stand van zaken met onze planeet gezien? Bon, iedereen weer ondertussen waarschijnlijk dat het ernst is. Dat mogen we nu toch wel verwachten?
Tegelijk valt me op dat één centraal probleem bijna nooit – ook in deze docu niet - uitgesproken wordt: we zijn gewoon met veel te veel op deze aardkloot! Een evolutie van - ja, hoor - de laatste 200 à 250 jaar. En voorlopig blijft de wereldbevolking snel stijgen. Moest die stijging beperkt kunnen worden zou er samen met betere technieken al heel wat mogelijk worden om onze levensstandaard hoog te houden.
Moeten we immers met zo velen zijn? Dat lijkt me een belangrijke vraag. Zeker nu we zien dat de aardkloot deze aantallen niet kan blijven voeden (of voldoende water bieden - zoals laatst nog besproken werd in de Knack - het parochieblad van lezend Vlaanderen?).
Om écht goed te zijn, zou de bevolking échter sterk moeten dalen. Het aantal kinderen per kind wereldwijd proberen te beperken tot twee per ouders? Het lijkt een eerder eenvoudige manier om de milieuproblemen al enigzins in de hand te houden, zonder veel te moeten inleveren op levenskwaliteit.
Toch, de religieuze, traditionalistische en staatsbehoudende bewaren tegen geboortebeperking zullen moeilijk te bezweren zijn. En ja hoor, ook in sterk Vlaams nationalistische kringen is men voor een grotere Vlaamsche fertiliteit!
En laat een bevolkingsdaling ook economische waanzin zijn. Daarvan wordt de economie depressief, want die is gericht op steeds meer vraag. En volgens veel theorieën brengen slechte economische omstandigheden dramatische politieke regimes met zich mee (vraag het maar eens in Afrika).
De oplossing? Investeren in vernieuwende technologieën en het onderzoek ernaar (neen, niet in kerncentrales: die remedie is erger dan de kwaal), zodat ook de afrika’s op deze wereld mee in de schoonheid van het leven kunnen delen?
Bevolkingsdaling: het lijkt me niet simpel, maar toch relevant. Tal van problemen duiken op: de traditionalistische bezwaren, de economie, en natuurlijk ook nog een aantal praktische bezwaren. Zo’n probleem, met telkens oplossingen die ongewild nieuwe problemen opleveren. Het lijkt wel een Grieks drama.
Maar bij een Grieks drama hoort ook een deus ex machina: De Standaard berichtte op 20 september dat sommige demografen er van uitgaan dat de bevolking na 2075 zou gaan dalen. Een interessante evolutie! Maar het is uiteraard een visie van demografen en statistici. En wie betrouwt daarop? Je kunt zo al even goed de toekomst door een historicus laten voorspellen!
En ondertussen investeren in vernieuwend onderzoek
En nodeloze verspilling vermijden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten