donderdag 14 december 2006

Gent, morgen.

In een deel van de Bijloke dat later het STAM zal worden, loopt momenteel de tijdelijke tentoonstelling 'Gent morgen'. Het ding is zeker de moeite om te bekijken, en da's zeker het geval voor wie in de drievuldigheid aardrijkskunde-geschiedenis-politiek geïnteresseerd is.


De naam van de tentoonstelling verwijst naar een project van enkele decennia terug, waarbij men peilde naar visies op stedenbouw. Dat is - in principe- de kern van de tentoonstelling, maar er is meer (en da's minder!). Men maakt van de gelegenheid gebruik om de lopende en geplande projecten van de dienst stedebouw in de kijker te zetten. Daarbij worden uiteraard enkel de positieve kanten in de kijker gezet. Op die manier sluit het dus perfect aan bij de huidige trend naar citymarketing bij de eigen inwoners, bij een goednieuwsshow. In die zin moet de tentoonstelling niet onderdoen voor het Antwerpse A-tje, of de 'Gentstickers met het hartje' die je meer en meer ziet.

Benieuwd wat de bewoners van minder gegoede wijken zoals pakweg het Muide er van denken, als zij al ooit deze informatie zullen bekijken. Of neem pakweg het Sint-Amandbergse buurtcomité dat de voorbije dagen hun hoop op een groenruimte in 'De Groene Banaan' de grond ingeboord zagen.

De tentoonstelling maakt een slippertje door naar het einde in promotie te vervallen. Het is zeer de vraag of dergelijke promotie daarbij thuishoort. En als men toch van de gelegenheid gebruik maakt om een stadsdienst in de kijker te plaatsen, dat men er dan ten minste een eerlijke voorstelling met de voor- én ook de nadelen!

Niettemin is het een erg mooie tentoonstelling, midden in een beloftevolle werf. Gentenaars, ga dit zeker bekijken!
Doen!

Geen opmerkingen: