donderdag 1 mei 2008

Boeken tegen hiaten

Twee boeken uit, die de onvolkomenheid van de opleiding geschiedenis in Gent wat moesten wegwerken.

Inleiding tot de klassieke geschiedenis, dat gegeven werd door een kwast met een strik als een 'bavet', die het vak zo ouderwets en traditioneel mogelijk gaf, waardoor alle interesse verdween. Een man vol van zichzelf die zijn cursus waarschijnlijk al 40 jaar niet meer aangepast had. Tevens de oorzaak van mijn enige (gedelibereerde) buis aan 't unief.
Inleiding tot de Middeleeuwse geschiedenis, die gegeven werd op een manier en aan de hand van thema's die niet zouden misstaan in het middelbaar onderwijs: heel algemene onderwerpen, enkel meer stof dan in't middelbaar natuurlijk.
En nu '1 mei' en 'Rerum Novarum' vieren! ;-)

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik vond die prof klassieke geschiedenis toch wel een van de orgineelste in de opleiding. In zijn cursus valt bijvoorbeeld te lezen: "Recente theorieën uit de USSR hebben bewezen dat ..."
Geef toe: dit kan alleen in de geschiedenisopleiding hé! [hoewel, misschien moeten we archivistiek dan even buiten beschouwing laten :-)]

Jan zei

Hehe, klopt. En zo staan er nog wel een aantal mooie passages in zijn getypte cursus.

En god ja, archivistiek. Daar liepen toch ook wel een aantal schoon exemplaren rond. Denk maar aan dat vak rond wetgeving en organisaties, of de man van de materialen (aluminium).