dinsdag 29 juli 2008

Nieuwe look

Mijn eigen look is de laatste maanden ingrijpender gewijzigd dan die van dit blogje. Hoog tijd om daar iets aan te doen dus.

We waren weer geweldig dit jaar!

Ondanks het wegvallen van de Oude Beestenmarkt, wat de vorige jaren voor mij het belangrijkste podium was, zijn ook deze Gentse feesten geweldig geslaagd. Muzikaal werd het wegvallen van Boomtown (Oude Beestenmarkt) behoorlijk gecompenseerd door andere periode. Zoals te verwachten speelden vooral Sint-Jacobs daarin een glansrol.
Hopelijk is Boomtown er volgend jaar terug (m.a.w. willen zowel Boomtown als het stadsbestuur hun vastgeroeste posities verlaten en kan men écht klappen). Komt het niet terug, tja, dan springen andere pleinen wel gedeelelijk in het gat.

Alli, nog een proficiat voor de vele organisiserende verenigingen. Hopelijk heeft men er goed hun profijt uitgehaald: qua amusement, qua uitstraling, en hopelijk ook financieel!


Op naar de - totaal anderse - Lokerse feesten! Zondag check ik er Sinead O'Connor, en ik ben alvast geweldig benieuwd.

Gent: 1000 jaar bouwen

Het zal jullie niet ontgaan zijn. Tijdens de feesten volgde ik elke dag een architectuurroute. De laatste dag was dat een afsluitende samenvattende route on de titel '1000 jaar bouwen in Gent'. Ook hierbij wil ik jullie mijn foto's niet onthouden.

Alstublieft!

Gent_1000JaarBouwen

Feestendag 10: warm!

Het was warm op de laatste feestennacht. 'The love show' van Peter Van De Veire bleek een weinig geïnspireerde dj-set. Woodface daarentegen speelde een goede set - ik moet toch maar eens een aantal nummers van hen checken - maar Gert Bettens blijkt op het podium een autist die nauwelijks enige interesse in het publiek vertoont. Jammer, want zijn grungy, stevige maar emotionele sound staat er wel!

Feestendag 9: potpourri

Gentse feesten, voorlaatste avond: van alles wat! Stevige maar soms wat clichématige stonerrock door Wallace. Daarna het tegenbeeld: a capella, maar dan wel met eigentijdse keuze van songs en verdomd goed met o.m. beatboxing. Daar zorgde Reset voor op Sint-Baafs. Daarna nog eventjes Arid op Sint-Jacobs. Het blijft een prachtige stem, maar het geheel klonk wat minder fris dan Reset. De regen zorgde er voor dat The Ballroom Quartet in de Spiegeltent de volgende groep werd.

Door het aanhoudende gebliksems besloot ik dan al naar huis te gaan - onterecht want écht gedonder bleef uit. Daardoor miste ik The Stiffs, wat ik me ondertussen beklaag.

zondag 27 juli 2008

Gent interbellum

Bouwen in Gent in het interbellum. Eigenlijk zit er geen richting in. Er is Art Deco, er zijn de monumentale bankgebouwen, er zijn de diverse baksteenstijlen. En er is het doorlopen van alle evoluties uit het ecclecticisme. Dit beperkt zich wel tot de gebouwen in het stadscentrum. De mooie gebouwen in het wereldtentoonstellingsgebied (Miljoenenkwartier en omgeving) zijn eigenlijk een onderwerp op zich.

Gent_interbellum

(foto= link naar webalbum)

Feestendag 8: druk!

Druk! Druk, met het mooie weer na de deugddoende regen van de namiddag. Druk, want het is weekend. Druk, want Lady Linn deed het magnificient.

Voordien BBQ: gezellig en leutig als immer. Vanavond drink trouwens, ook dat zijn de Gentse feesten: bezoekjes, bbq, drinks, toevallig ontmoeten, ...

De avond afgesloten met The Andrew Surfers. Mijn eerste reactie was 'wasmedadde?', maar al snel kon ik hun punky surf geweldig smaken.

Op naar de laatste twee dagen!

JT

Gent: ecclecticisme en art nouveau

Het einde van de negentiende eeuw: de basis van de huidige ideologische stromingen is duidelijk geworden. En elk van deze politieke stromingen gaat zijn eigen weg in. De verzuiling wordt een feit.
In de architectuur gebeurt het tegenstelde: de uiteenlopende stromingen versmelten in het eccleticisme.

Tegelijk krijgt het stadshuis beelden. Krijgen gebouwen belerende spreuken. En in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog zien we ook de eerste schuchtere aanzetten naar art nouveau en art deco in het Gentse.

zaterdag 26 juli 2008

Feestendag 7: rondsjolen

Weekend: dus de feestenavond begint met bezoek. Daarna wat rondstruinen door de stad, want het muziekprogramma is me dat niet. Morgen ook bezoek en ... betere muziek!

Gent: neogotiek, neorenaissance, neobarok.

Het wegtrekken van de industrie naar nieuwe wijken buiten het oude centrum maakt de leegte en het verval van het centrum steeds duidelijker. Die leegte wordt stap voor stap gevuld, maar de bouwstijlen krijgen een ideologisch tintje:

De conservatieven-katholieken kijken naar hun - als sterk christelijk beschouwde - middeleeuwen en kiezen voor een vernieuwde vorm van gotiek. De liberalen hernieuwen de renaissance (die herontdekt wordt als doorbraak van de 'redelijkheid'. En sommige katholieken kiezen voor een hernieuwing van de barok. Met name vooral de ordes die in de contrarevolutie (barokke periode) hun hoogdagen kenden.

Overheidsgebouwen zijn dan ook vaak een mengeling van beide stijlen als compromis tussen de twee ideologische stromingen. De stedelijke bouw benadrukt neorenaissance. En rond waar nu Sint Lucas ligt benadrukken de katholieken hun aanwezigheid (t.o.v. het liberale stadsbestuur) met een heus neogotisch stadsdeel.

Dit is tegelijk ook de periode van vernietigende restauraties. Gebouwen worden ontpleisterd en ontverfd: de natuursteen komt boven te liggen, en de stad verliest zijn kleurrijkheid. Historische gebouwen worden vergroot (lakenhalle, belfort). Urbanisme (creatie van de centrumpleinen) en nieuwe historiciserende gebouwen maken het stadscentrum klaar voor de Wereldtentoonstelling (1913).

Gent_neogotiek_neorenaissance_en_neobarok


Klik op de foto en geef uw ogen verder de kost;-)

Feestendag 6: muziek!

Freaky Age: goed rockende snotneuzen
Venus in Flames: véél covers, maar goed optreden
Zjef Van Uytsel: niet slecht vanonder de zoden gehaald. De muziek staat er nog.
Members of Marvelas: niet slecht, maar toch meer van verwacht
Sois Belle: idem dito

Maar vooral: eindelijk nog eens een avond waarop de muziek voorop staat. Tot nog toe was dit relatief beperkt gebleven. Het wegvallen van Boomtown liet zich toch behoorlijk voelen. En boombox biedt niet echt een alternatief.

Gent: empire en neoclassicisme

Empire en neoclassicisme kleurden het begin van de negentiende eeuw. Dit werd de lievelingsstijl van de samen met de industriële nijverheid opkomende liberale burgerij. Twee varianten in Gent: het grootse, overdonderende bouwen met Louis Roelandt als gangmaker, en bescheidener variant met Minard als leidende figuur.

Gent_empire-neoclassicisme

Zoals steeds is bovenstaande foto ook nu weer een link ;-)

Feestendag 5: Sint-Jacobs vanop de Vlasmarkt

Woensdag was het plots warm, heel warm. En druk was het ook op de feesten. Dat Gorki al om 20 u geprogrammeerd stond, zorgde er in elk geval voor dat die drukte al heel vroeg begon. Voor de eerste keer maakte ik het mee dat ik een optreden op sint-jacobs noodgedwongen vanop de Vlasmarkt moest volgen. Dat kan al eens tellen.

De Vos en co deden in elk geval wat van hen verwacht werd. Lenny en de Wespen was gewoontjes, net als de jeneverkes (die hielden ons ter plekke) tot wanneer de Kreuners al begonnen waren. Die lieten we links liggen. Jim Cole's muziek interesseerde me meer, en dat bleek een fantastische keuze. Ik moet dringend wat meer 's mans muziek beluisteren.

Daarna Kawada in de spiegeltent, wat eindigde in een Kortemarks onderonsje na het optreden.

Feestendag 4: Sioen swingt Soweto

U las het waarschijnlijk ondertussen al lang in de krant. Sioen ging verder dan nodig in het Oxfamproject, zorgde voor volledig nieuwe nummers en scoorde! Tijdens het optreden zag je wel sporadisch mensen vertrekken. Zij kwamen waarschijnlijk voor zijn hits, en kregen ongelijk in hun ongeduld: het leek er op dat het optreden met elk nummer een stukje beter werd.

Voor het overige was de dinsdag vooral een dag om wat rond te slenteren en te genieten van het beterende weer.

Gent Lodewijkstijlen (late barok -> rococo -> classicisme)

De diverse Lodewijkstijlen (18-de eeuw) zijn volop aanwezig in de Gentse binnenstad.
Lodewijk XIV-stijl: late barok
Lodewijk XV-stijl: rococo
Lodewijk XVI-stijl: classicisme

Gent_lodewijkstijlen


In de 18-de eeuw kent Gent een geleidelijke heropleving, die aan de chaotische groei van de 19-de eeuw voorafgaat. De drie belangrijke stijlen van de achttiende eeuw vormen de laatste eenheidsstijlen. In de perioden hierna bestaan steeds stijlen naast elkaar.

Foto bevat link!
Blijkbaar zien velen niet dat deze foto's telkens een link bevatten. Klikt u er op dan gaat u verder naar een openbaar foto-album met meer foto's van Gentse gebouwen uit deze periode.

dinsdag 22 juli 2008

Feestendag 3: Zaki heerst!

Twee hoogtepunten gisteren:
1. Sven van Hees ontdekt gitaren en verwerkt zo schuun in de mix van stijlen die hij brengt.
2. Ofwel hebben David en Stephen geweldig veel van Zaki geleerd, ofwel heeft Zaki massa's goed naar zijn zonen geluisterd. Eén ding staat vast: Zaki heeft goed in de platencollectie van zijn zonen gegrabbeld. Hij bracht een erg eigentijdse set, met prachtovergangen. Zelf 'het vliegerken' haalde hij door de mix. Indrukwekkend!

Gent barok

Gent in de barok. Na de vernieling tijdens en de leegstand na de godsdiensttroebelen, de Calvinistische republiek en de massale uittocht bij het herstel van het catholicisme, volgt een snelle 'verstening' van de stad. Dit wordt gedurende een periode zelfs gestimuleerd door het beleid van de stad. De Gentse barok is echter een erg getemperde barok - mij doet het vooral aan de barok in de Noordelijke Nederlanden denken. Bovendien is de gotiek in Gent nog steeds niet uit het hart.

Gent_barok

(p.s.: Deze foto is tevens een link naar een webalbum met meer foto's. Kennelijk is dit niet duidelijk. JT)

maandag 21 juli 2008

Feestendag 2: surfrock en paaldansen

Ook de tweede dag weinig bijzonder gehoord. Eén groep sprong er uit: Speedball Jr. En dat was niet enkel omwille van de gimmick paaldanseressen. Hun surfrock was ... afgelikt.
The Animals deden wat ik verwachtte: net zoals toen ik ze enkele jaren terug zag, speelden ze goeie bluesrock zonder meer om daarna 'the house of the rising sun' als bis te spelen.
En bij het optreden van Motek ben ik niet geraakt. Ik was er nochtans nieuwsgierig naar.

Gent: renaissance

In Gent beperkt tot de zestiende eeuw, en vaak met nog heel wat gotische elementen. In Gent was de renaissance de troebele periode rond de godsdiensttroebelen, de Calvinistische Republiek, en de repressie ervan die er voor zorgde dat de hogere klasse in grote mate naar de Noordelijke Nederlanden trok.

Gent_renaissance

(p.s.: Deze foto is tevens een link naar een webalbum met meer foto's. Kennelijk is dit niet duidelijk. JT)

zondag 20 juli 2008

Feestendag 1: funky Raymond

Weinig muzikale hoogtepunten gisteren. Enkel Raymond deed wat van hem verwacht wordt: een feestje van kaliber bouwen. Hij beperkte zich deze keer tot twee uur, maar zeker het tweede uur was wel raak. Zijn optreden was dit jaar opvallend funky-er. Daarna nog even een stukje van een goede dj'set meegepikt op de Vlasmarkt.

Gent Gotisch

Na de romaanse periode gisteren, vandaag de gotische.

De beroepsverenigingen spelen steeds meer een rol. Stenen gebouwen zijn nu dan ook steeds meer een project van de beroepsverenigingen.

Gent_gotisch
(p.s.: Deze foto is tevens een link naar een webalbum met meer foto's. Kennelijk is dit niet duidelijk. JT)

Gent: Romaans

It's not only rock 'n' roll, de Gentse feesten. Ik maak er ook gebruik van om de toerist uit te hangen in eigen stad. Bijvoorbeeld door rondleidingen te volgen. Klik gerust door naar de fotogallerij:

Gent_romaans
(p.s.: Deze foto is tevens een link naar een webalbum met meer foto's. Kennelijk is dit niet duidelijk. JT)


De romaanse periode is in de praktijk zowat de twaalfde - dertiende eeuw. Da's de periode waarin de steden doorbraken en machtig worden. In deze periode groeit Gent uit tot de tweede grootste Europese stad (na Parijs) ten noorden van de Alpen. In deze periode lag de macht bij de machtige handelaars. De rijksten onder hen bouwden stenen 'stenen' (=stadspaleizen).

Gentse feesten gestart

10 dagen stad op ieders maat. Feest!
Posted by Picasa

21 juli-toespraak

't duidelijk dat het niet meer de diensten van Verhofstadt zijn die de tekst moesten goedkeuren. Iemand deze keer ook maar één maal het woord 'ééfficient' gehoord?

Ergerlijk trouwens hoe hij 'zijn broer' en de toestand in Midden Afrika in één zin durft vermelden. Kennelijk denkt hij niet meer aan de destabiliserende en polariserende rol die ons koningshuis daar samen met o.a. de CIA gespeeld heeft.

donderdag 17 juli 2008

't es de moment

Als je nu door het stadscentrum rijdt, voel je al de kriebels. Ben jij er al klaar voor?



Hopelijk wil het tussendoor ook nog wat regenen ;-)

snoeien

Daarnet was ik de rozen in de tuin aan het snoeien. Hoog tijd dat de kaloten hetzelfde doen met hun relatie met de N-VA! Die mannen willen 1. het federale niveau bewust onwerkbaar maken (en slagen er in met verve) en doen 2. onbewust hetzelfde op Vlaams niveau.
Tegelijk is het ontstellend te zien hoe zich door het kartel een vijfde colonne vormde bij de kaloten die bijna even ver wil gaan als de nationalisten. Genesteld als een doorn in het vlees van wie er wel beleid wil voeren.

maandag 14 juli 2008

Onverwijld oordeel

Na anderhalf jaar geen bestuur, veel gezever over ocharme de grenzen van een kieskringetje, beslist men niet te beslissen. Dezelfde mensen achter andere politici mogen toch eens maanden tijd verliezen.

Misschien wordt het tijd dat de politiek weer érgens over gaat, en niet over de omvang van een politiek jachtgebiedje.

zondag 13 juli 2008

Dijf Sanders

De laatste tijd een paar keer het optreden van Dijf Sanders op ABTV beluisterd. De eerste keren wist ik begot niet wat er van te denken. Vooral de combinatie van jazzy klanken met allerlei geluidjes is verdomd vreemd. Toch ben ik er steeds meer voor, want wat is jazz uiteindelijk meer dan het verdomd goed spelen met geluid?

De Balkan - bermudadriehoek voor wie in naties gelooft

Boekje uitgeleend gekregen van een collega. Boekje? Zeg maar gerust turf! Maar het loont wel de moeite.

Misha Glenny - nationalisme, oorlog en de grote mogendheden. 1804 - 1999

Waar het communisme werd "toegepast" in het verre noordoosten van Europa, dat er volgens de theorie absoluut niet klaar voor was, sloegen de romantische beelden van het nationalisme keihard toe in Midden en Oost-Europa. Glenny, historicus en oorlogsverslaggever bespreekt de uitwerking ervan in de Balkan. Een regio die de bermudadriehoek zou moeten zijn voor elk geloof in nationalisme, en een regio waar de laatste twee eeuwen ontstellend veel bloed over de bodem stroomde.

Het boek verliest zich wel jammer genoeg wel in zijn grondige aanpak. Ik verdwaalde er wel eens vaker in. Elk hoofdstuk heeft zijn hoofdpersoon waarrond de geschiedenis gekaderd wordt, en tal van nevenpersonnages en (terreur-)organisaties. Tegelijk heb ik er ongelofelijk uit bijgeleerd, en sneuvelden clichés als bosjes. Een prachtige oefening om je eigen (voor)oordelen in vraag te stellen.

Enkele voorbeelden:
- De onafhankelijkheid van Griekenland lijkt een heel logisch gegeven. Blijkt als je de bevolkingssamenstellingen in wat nu Griekenland is, en waar voorheen zoal'Grieken' woonden dat veel minder evident te maken. Daar blijkt onze 'betrokkenheid' bij de Oude Grieken, door de aandacht die we er al vanaf de lagere school aan besteden, ons parten te spelen. Bovendien zou de vestiging van de Griekse staat met hele periodes van gedwongen volksverhuizingen en etnische zuiveringen gepaard gegaan te zijn.
- De goede banden tussen Milosevic en Mladic, terwijl ze twee belangrijke opponenten waren in de laatste Balkanoorlogen.
- De VS worden in verband met de laatste balkanoorlogen vaak als de redder aangegeven, terwijl Europa onderling discussieerde. De werkelijkheid blijkt anders.
- Het westen zag Ceauşescu in het begin als een positieve speler in de regio
- Terreurcellen allerhande: Kroatisch, Servisch, Turks, Bulgaars, ...
- Dat Macedonië net als Bosnië vaak de rol van zwart gat van de Balkan gespeeld heeft, ...
- De treffende beschrijvingen van de Balkan als boerenfederaties in een groot deel van deze geschiedenis
- ...

Dank u, Tom

11 juli

Da's het huis kuisen. Da's nog eens de ladder boven halen om de ruiten vooraan je kuisen, want ja, doordat dat ene raam niet open kan heb je wel een ladder nodig. Da's een fietstochtje maken. Da's leedvermaak met wie wel moet werken. En da's vooral zo veel mogelijk elk gevendelzwaai proberen te vermijden!

Al vierde de morgen het ook wel goed door een aantal van de vele flamingantische mythes aan te stippen. Wie meer flamingantische (en wallingantistische en belgicistische) mythes ontrafeld wil zien, leze Anne Morelli's (e.a.) 'De grote mythen uit de geschiedenis van België, Vlaanderen en Wallonië'.

En dak nu niets meer van dat bij het haar getrokken gezever hoor! Akkoord?

zondag 6 juli 2008

'oereuh!

Vrijdag was dit jaar mijn enige dagje Werchter. Net zoals vorig jaar trouwens. Naar mijn gewoonlijke voorwaarde (minimum twee optreden die ik écht wil zijn, anders vertrek ik niet) was dit de enige dag met een voldoende interessant programma. The Verve en vooral Neil Young trokken me over de schreef om toch maar weer eens te gaan.

En ik ben weer content dat ik geweest ben. Niet dat de hele dag zo fantastisch was. Tot de eerste noten van The Verve had ik écht het gevoel 'Wat sta ik hier in godsnaam te doen?'. Maar The Verve was super en Neil Young gewoon overweldigend! 'Het Beste live optreden die ik ooit gezien heb' is een zin die meestal veel te snel uitgesproken wordt, maar hier is dat wel terecht.

Wat me ook opviel. Elk jaar is het groepje kennissen die gaan kleiner. En is men steeds rustiger. Maar ook algemeen leek het me op de camping trouwens rustig! Te rustig naar mijn gedacht. Daarom :

'oereuh!

woensdag 2 juli 2008

Murphy is getrouwd met

de NMBS. Dat is nu wel zeker!
Ik kwam gisteren uit Hasselt, op zich al één van de echte shitholes van dit landje, toen er in één treinrit vijf 'euvels' voorvielen. Staffer doen wordt zo wel moeilijk.

  • Vijf uur: Hasselt: om een aansluiting te verzekeren zal deze trein met tien minuten vertraging vertrekken.
  • Tien na vijf: door problemen met de locomotief worden we opgehouden. Er is een mechanicien opgeroepen.
  • Resultaat: 25 minuutjes vetraging.
  • Door de vertraging wordt de trein door voorliggende treinen gehinderd. Doorsjezen als normaal kan dus niet.
  • Vertrek uit Leuven station: door problemen met een wissel rijden we om: nog wat extra vertraging.
  • U raadt het nooit: daarna ging het tot Gent goed.
  • IK kon er afstappen, maar hoorde nog het volgende omroepen: door problemen in Aalter wordt het treinverkeer omgeleid via Lichtervelde. Dit veroorzaakt extra vertraging van 15 tot 20 minuten.
En moet je iets weten. Het kon me eigenlijk geen fluit schelen: ik had genoeg leesvoer mee!

En 's avonds nestelde ik me, na tax-on-web, op de Graslei. Die zat vol met andere has-been-studenten. Fijn!