woensdag 27 juni 2007

Allemaal vragen!

Reynders ontvangt dezer dagen Jan en alleman. Waarom mij dan niet?
‘Durf investeren in de staat’, zou ik de gloriërende man zeggen. En haal die gelukzalige grijns van uw tronie.

Willen jullie wel vernieuwen bij de overheid? ’t Is immers niet omdat men in de campagne vooral op financiën (u wel bekend) en justitie kakte, dat het elders rozengeur en maneschijn is.

Nadat de ambetantenarij de voorbije jaren het eerste element was waar beknibbeld werd bij besparingen, is het nu tijd om te investeren, te vereenvoudigen, te olieën. ICT gecombineerd met visie en een wil om vaste stramienen te herzien kan écht wonderen doen. Het kán, neen, het moét. En het rendeert!
Hoe financier je de overheid zonder initiatief te remmen of consumptie ongericht te overbelasten? In hoeverre wil je met fiscaliteit gedrag sturen? De voorbije jaren hebben jullie duurzame veranderingen in elk geval keurig afgeblokt.

Hoe moeten de overheden aangepast worden aan een wereld die steeds kleiner en internationaler wordt? Hoe maken we van de Europese instellingen eindelijk werkelijk democratische instellingen? En hoe overtuigen we al die sceptici van een echt, federaler Europa?

Denk je ook aan de toekomst? Wat met onze broodnodige sociale zekerheid? En de zwakkeren die steeds meer de mazen van de hangmat (??) / vangnet vallen? Wat met de gemarginaliseerde, nieuwe minderheden waaraan men decennialang geen inburgering wou aan spenderen? Spreek je hen aan? En wil je hen een stap vooruit helpen of laat je alles aanmodderen?
En wat met de ecosystemen die meer in meer in de netten van de boksring hangen? Is het klimaat meer dan een (foutief) argument om de kerncentrales open te houden? En er de gevestigde belangen veilig te stellen? Doe je iets met de vele mogelijkheden die vernieuw(en)de technologieën bieden om te besparen?

Is infrastructuur meer dan beton (en asfalt) storten? Het openbaar vervoer is, ondanks de shift door de Vlaamse dorpsregering naar de aanbodszijde, ondermaats in de steden. Kun je in Brussel werkelijk van een metronet spreken (tweeënhalve lijn)? Kan het openbaar vervoer er de gewestgrenzen overstijgen en de werkelijke stad bedienen? Zijn de andere steden ontsloten met een hedendaags tramnetwerk (deel in A’pen, nauwelijks in Gent)? Hoe houdt je de steden en dorpen leefbaar zodat niet verder mierennesten van verkeersaders worden, maar echte leef-omgevingen?

Hoe denk je een flexibele arbeidsmarkt te realiseren, én die ook nog leefbaar te maken voor leefbare gezinnen? Hoe zorg je er voor dat het onderwijs niet verstard en ook fundamenteel als toegepast onderzoek floreert? Hoe houdt je de dynamiek in de samenleving?

En denk je ook aan de minder harde sectoren. Zal men binnenkort nog genoeg bronnen hebben om onze huidige samenleving te bestuderen? Hoe zorg je voor kwalitatieve en duurzame recreatie? Hoe kanaliseer je de zuren uit de samenleving?


Allemaal vragen die ik weinig aan bod zie komen in een toekomstige zakenregering die door gefrutsel aan ons vodje papier (de grondwet, weet je wel) weinig fut zal hebben om in deze veel ten goede te wijzigen.

Veel vragen … waar ik geen sluitend antwoord op heb. Hopelijk hebben onze particraten dat wel!
Hoe snel kun je op een blackberry toetsten?

Geen opmerkingen: