maandag 25 juni 2007

kloefekapper!

Ik loop niet hoog op met gidsen, da's zeker. Laatst bleek dat weer eens heel terecht. We werden met een kerel geconfronteerd die duidelijk een oud-onderwijzer was. Hij kondigde - tot mijn grote vreugde - aan dat we niet lang in de kathedraal zouden blijven en maar bij enkele kapelletjes er in zouden halt houden.

Meer dan een uur later, nadat we bijna alle kapelletjes op het gewone niveau én in de crypte aangedaan hadden stonden we terug buiten. Bovendien heb ik een geweldige hekel aan de overdaad aan anekdotes die die mannen op een mens loslaten.

Soit, ik zou het nog verdragen als alles correct is, maar zodra de man een meer algemeen element aan zijn betoog toevoegde ging hij totaal de mist in. Een driehonderd tal jaar er naast zitten? De chronologie doorin halen? Foutieve gemeenplaatsen? Ja hoor, hij heeft het allemaal gepresteerd. Bovendien slaagde hij er in om in zijn Gentse rondleiding de - voor Gent niettemin enorm belangrijke - negentiende eeuw niet te vermelden.

Kielhaling, dat zou zijn lot moeten zijn!


's avonds hadden we gelukkig wel een bekwame gids die met een beperkte en correcte historische voorstelling en veel vaak hedendaagse annekdotes zijn collega deed vergeten.

Geen opmerkingen: