maandag 7 januari 2008

Absolute aanrader!

Boek = Guy Vanthemsche,
'Congo. De impact van de kolonie op België'




Iets positiever nu. Ook gisteravond las ik een boek uit dat behoorlijk wat indruk op mij naliet!

Eén van de zeldzame overzichtswerken over Congo. Onze koloniale geschiedenis komt pas recent terug volop onder de aandacht. En voor zo ver ik weet, was het nog wachten op een overzichtswerk.

In dit boek maakt Guy Vanthemsche, niet één van de minsten trouwens, een overzicht op van de stand van zaken van het historische onderzoek. Hij beperkt zich daarbij - terecht vanuit de stand van zaken van het onderzoek - op de impact die de kolonie had op België. Ook dit is een hele boterham met aandacht voor de impact op de binnenlandse politiek (nauwelijks), op de buitenlandse politiiek (al meer) , op de economie (voluit in het voordeel van de metropool).
De auteur besteed ook aandacht aan de "onafhankelijke" Congostaat (tot 1908), en Congo/Zaïre tot de val van Mobutu. Eveneens bijzonder boeiend, maar eigenlijk zijn dit onderwerpen voor aparte boeken.

Het boek is niet enkel interessant, maar geeft vooral aanleiding tot steeds nieuwe vragen. Als lezer krijg je een uitgebreid overzicht van verschillende aspecten van de geschiedenis, maar ook zicht op de grote nood aan verder onderzoek (ook een belangrijke conclusie, nietwaar?). Dit laatste geldt uiteraard nog meer voor de impact van België op Congo/Zaïre. Wat zéker niet minder boeiend zou zijn.

Kortom, een prachtboek. Hoort bijna verplichte lectuur te zijn voor iedereen die zich ook maar wat in geschiedenis interesseert.

Geen opmerkingen: