maandag 28 januari 2008

Halve banaan

Zaterdagmorgen maakte ik van het mooie weer gebruik om even de Halve Banaan door te wandelen. De Halve Banaan is (of liever mate was)een mooi stukje natuur vlakbij, op en naast de talud van de het vormingsstation Gent-Zeehaven.

Voor de kaalslag
(foto van Henk Barbry, vanop gentblogt)


Dit najaar moest een groot stuk ervan wijken voor de uitbreiding van het vormingsstation. Begrijpbaar, maar jammer want het was één van de rijkste stukjes natuur binnen het Gentse. Het reliëf, de ijzerhoudende grond e.d.m. zorgden daarvoor. Eigenlijk is het dus een duidelijk staaltje van natuur die door menselijk ingrijpen (en verwaarlozen) ontstond.

Voor het merendeel van het terrein kwam daar eind vorig jaar een einde aan. Zodra de vergunning afgeleverd werd, rukten de graafmachines uit. In nauwelijks enkele dagen werd het terrein gerooid en heel snel werden de verdere werkzaamheden aangevat. Twee dienstwegen werden aangelegd, en keien opgevoerd.

Maar al even snel als de start, viel de hele boel stil. Volgens omwonenden gebeurt er ondertussen niets meer. De kaalslag is gebeurd en verder gebeurt er niets meer. Zo bekeken is het wel érg spijtig dat dit stukje natuur wijken moest, een vergeten stukje in een erg stedelijke omgeving.

Gebeurt er niets mee? Da's nog maar de vraag. Het gonst van de geruchten dat er misschien wel een wandelpad of een fietspad komt beneden aan de tallud. De geruchten gaan ook dat de flora aangevuld zou worden met streekeigen, vruchtdragende planten. Zal dit stukje natuur hierdoor verrijkt worden, of net geciviliseerd. Da's maar de vraag. Maar laat ons in elk geval hopen dat er iets aangevangen wordt, met wat nog overblijft.


Hier zou wel eens
een pad kunnen komen


Laat ons ook hopen dat de wateroverlast (o.a. door de waterafvoer van de sterk uitgebreide verharding voor ooit te leggen sporen) onder controle blijft nu de rietgracht beneden de tallud gereinigd werd. En dat die niet weer onmiddellijk volgestort wordt!

Geen opmerkingen: