Enkele dagen terug uitgelezen:
Een vlot boek met als focus de grote lijnen van de geschiedenenis van China en Japan sinds de Nieuwe Tijden. Het geheel wordt, zeker voor de Nieuwe Tijden (1500 - 1800, remember), strak bekeken vanuit economisch systeemdenken. De nadruk ligt op de centrale economische rol van China tot aan de Industriële Revolutie(s). En het is toch wel opmerkelijk: ondanks de uitbuiting van de Amerika's na de Iberische ontdekkingsreizen, blijft de handelsbalans van West-Europa t.o. China en Japan tot de negentiende eeuw negatief!
Het boek leest vlot, en heeft veel duiding. Een aanrader voor leken dus. Volledig pedagogisch verantwoord geeft Van de Voorde - de man blijkt ere-inspecteur geschiedenis van het secundair onderwijs - de nodige kadering door bij het begin van elke hoofdstuk een blik buiten de focus te werpen. Telkens betrekt hij de geschiedenis van West-Europa en de VS in het verhaal. En net dit positief element is tegelijk ook het vervelende aan het boek: bijwijlen lijkt de auteur al te veel op de leerkracht die het eens allemaal zal zeggen.
En toch, laat dit de pret niet bederven: het boek is helder en verhelderend. De inhoud ervan hoort eigenlijk basiskennis te zijn. Jammer genoeg zijn onze geshiedenisopleidingen nog volledig Eurocentrisch, waardoor dit soort verhalen nauwelijks aan bod komt. Maar bon, troost u, we kijken nu al over de landsgrenzen. Niet? Maak je geen illusies: Europa blijft een autist. Net zoals grote broer.
zaterdag 5 april 2008
Gouden Oosten
Geplaatst door Jan op 16:15
Labels: boeken, geschiedenis, mijn gedacht
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Hmm, deze ga ik aan mijn 'te lezen' lijstje toevoegen.
Een reactie posten