maandag 7 april 2008

Kleine lezing

Twee boekjes uit:

Het eerste boekje, god ja een pamfletje eerder, bleef al te dicht bij het gekende verhaal en bracht me eigenlijk niets bij.

Het tweede boek, god ja, leest vlot. Het blijft heel beperkt en kijkt niet over enig muurtje.


Het eerste boek bevat wel een aantal citaten, die het boek typeren. En citaten zijn publiek goed, dus waren zou ik ze jullie onthouden.

  • Het volk laat zich er altijd toe verleiden om de bevelen van zijn leiders te volgen. Dat is gemakkelijk. Je hoeft de mensen alleen maar te zeggen dat ze worden aangevallen terwijl je de pacifisten aan de kaart stelt vanwege hun gebrek aan vaderlandsliefde, waarmee ze het land in gevaar brengen. Het werkt in elk land op dezelfde manier. (Herman Göring).
    --> Start van het hoofdstuk dat - als dat al nodig zou zijn - er veel grotere uitdagingen/gevaren zijn dan het islamterrorisme.
  • De opwarming van de aarde is een feit. We zijn er verantwoordelijk voor. De gevolgen zijn kwalijk en worden steeds erger - als we niet ingrijpen worden ze catastrofaal. We kunnen het ij echter keren, want het is nog niet te laat (Al Gore)
  • Als iedereen op aarde evenveel zou consumeren als het huidige consumptiegemiddelde in Europa, zouden we het dubbele van de huidige voedselproductiecapaciteit nodig hebben - het equivalent van 2,1 planeten als de aarde - om ons voortbestaan te waarborgen. En als iedereen zoveel consumeerde als in Amerika, zouden we er bijna vijf nodig hebben. (New Economics Foundation)
  • Armoede is de ergste vorm van geweld (Mahatma Ghandi)
  • Als de wereld ooit zichzelf zou opblazen, zou de laatste verstaanbare stem zijn van een expert die blijft volhouden dat het onmogelijk is (Peter Ustinov)

Geen opmerkingen: