maandag 28 april 2008

obama, osama, yves en bart

Media en simplisme, het is een al even beïnvloeding. In de VS is er een mooi verband tussen de tv-zender(s) die je verkiest en de partij waarop je stemt. Het toont de stille macht van de media: soms groot, ongeloofwaardig geweld zoals hierboven; soms voorzichtig door steeds weer dezelfde statements te herhalen. Zeker op de laatste manier is de impact vaak groot.
En het eenvoudigst wordt het wanneer alles de schuld is van de andere: wij tegen zij! Werkt gegarandeerd. En speel in op de meest primaire gevoelens. En dat kun je eenvoudig als gezond verstand betitelen. Misschien ben je wel zo simpel dat je het zelf gelooft! Net wat u denkt ...

En Amerika is - vaak terecht! - een gemakkelijk slachtoffer. Maar bon, als je dat aan het werk ziet in een andere samenleving lijkt iets al snellervan de pot gerukt. Soms gaat het heel ver. En vaak is het fantastisch lachwekkend. En toch vraag ik me af in hoeverre het opvalt wanneer dit in eigen land gebeurt ... Hoe snel zou men een organisatie als de VN met de vinger wijzen als die kritiek heeft?

Geen opmerkingen: