dinsdag 20 maart 2007

Het bed, van a tot z

Gisteren al verteld dat ik zaterdag naar amateurtoneel geweest. Da's een jaarlijkse gewoonte, al gebeurde het ditmaal tweemaal. De betreffende vereniging vierde dit jaar immers haar twintigjarig bestaan, waardoor men een extra stuk opvoerde. Een stuk met de sprekende naam: 'het bed van a tot z'.
Nu, de voorstellingen van deze bende zijn altijd kolder, maar dan van de goede soort. En bovendien, het wordt gespeeld door mensen die je bijna persoonlijk kent. Hoeft het gezegd worden dat dit een serieuze meerwaarde biedt.

Dit stuk was wel héél speciaal: de opvoering gebeurde niet in het cultureel centrum, maar in een alom bekend zaaltje in Kortemark. Een zaaltje die gekend is van begrafenissen, huwelijksfeesten (weliswaar in ver vervlogen tijden), en - uiteraard - als locatie van het kermisprogramma van het jeugdhuis.
De zaal was zo ingericht dat je zo dicht mogelijk bij het - bijeengetimmerde - podium zit. De zaal ingericht als een café: met tafeltjes en stoeltjes waaraan je zit te drinken. Tijdens de pauze was er gratis wijn en kaasblokjes. En als je vooraan bij het podium zat, zat je op nauwelijks anderhalve meter van de acteurs.

Geen hoogstaand toneel - de naam zegt al - maar alles maakte het toch zo gezellig! De clichés en alombekende taferelen kwamen volop aan bod, maar als kennissen het spelen, dan stoort je dat helemaal niet. Meer moet dat - vaak - niet zijn!

Geen opmerkingen: