'Het dorp en de mensen', zo zou je de inhoud van dit boek samenvatten. Het is net als het vorige boek een boek dat ik van een collega uitgeleend kreeg.
Het verhaal: De Engelsman Hudson zocht een nieuwe doorgang naar Azië. Bij een reis in opdracht van de Nederlandse VOC ontdekte hij de locatie die later New York zou worden. De WIC (West-Indische Compagnie) gebruikte dit als steunpunt voor hun handelsactiviteiten. In het boek lees je over de geleidelijke groei van deze Nederzetting, en de geleidelijke kloof die groeide tussen de inwoners en de WIC. Die kloof wordt er soms verengd voorgesteld als een conflict Vanderdonck - Kieft/Stuyvesant.
De auteur stelt dat de specifieke cultuur van deze Nederzetting (smeltkroes, tolerantie, handelsgericht) een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan het vormgeven van de Amerikaanse cultuur.
Het boek is leuk, leest vlot en historische figuren worden 'tastbaar'. Jammer genoeg verlies je jezelf soms in de vele 'personnages'. En de auteur mist kritische zin tegenover de clichés uit de Nederlandse geschiedschrijving.
zaterdag 2 augustus 2008
Het dorp en de mensen
Geplaatst door Jan op 18:40
Labels: boeken, boeken geschiedenis
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten