maandag 17 maart 2008

Van den stier z'n kloten

Ik ben absoluut geen fanatiek lezer van de economiepagina's in de krant - integendeel - maar de berichten over de zakenbank Bear Stearns baren me toch wel zorgen. Aandelen die in enkele dagen van dertig naar twee euro dalen (in de praktijk een faillissement verdoezeld door een overname), de aanhoudende bodemkeurs van de dollar en de VS die zoals immer de problemen via het muntbeleid naar het buitenland exporteert.

Alles wijst op een verziekt economisch klimaat. Ook een aantal Europese banken zouden trouwens in de gevarenzone zitten. Het wordt kortom almaar minder een ver-van-ons-bedshow. Er wordt o.a. verwezen naar Zwitserse en Spaanse banken.
Soit, veel geld zal ik er niet aan verliezen, want dat zit vooral in onze woning, maar een slechte economie heeft ook verder gevolgen. En daarin ben ik een structuralist en pessimist: de economie bepaalt al de rest!



En ondertussen werken onze politici aan een nota van enkele tientallen bladzijden die een regeerakkoord moet voorstellen. Het argument: ze hadden maar enkele weken tijd. Ja tarara! Ge moet het maar durven. 't Is van den stier z'n kloten', zoals ze dat bij ons zeggen.

En ondertussen kan men nog wat bakkeleien om de grenzen van een arrondissementje en andere akkefietjes. Waarom zou een mens zich zorgen maken? Wat zei men ook weer over een rad, ogen en draaien? De enige vraag is nog: draait men het voor de eigen ogen of voor onze ogen?

Ahja, op de afbeelding ziet u trouwens de stier van Wall Street ...

Tata,

J.

Geen opmerkingen: