dinsdag 3 april 2007

paleis

Vandaag was ik voor 't werk in Antwerpen, een goede reden om even de pas geopende onderste verdieping van het Antwerpse spoorwegpaleis te bekijken.

Over de nieuwe verdieping heb ik wel mijn bedenkingen. Eerst en vooral duurt het een heel eind eer je de onderste verdieping bereikt. Je kunt er beter niet op het allerlaatste moment aankomen, want dan moet je nog drie roltrappen naar beneden waaronder een erg lang exemplaar.

Bovendien ziet de inrichting er erg zakelijk uit wat enigzins vloekt met de grandeur van de rest van het station. Gelukkig doet een blik omhoog nog enigzins aan een grootse kathedraal denken.

Waarschijnlijk wordt het wat wennen.

Zo afschuwelijk als het brusselse justitiepaleis wordt het ongetwijfeld nooit, ondanks de blinkende koepel die er nu weer opstaat. In mijn optiek is het justitiepaleis het tegenbeeld van Antwerpen-Centraal - elegantie versus bombast. De enige manier waarop het justitiepaleis mooi is, is volgens mij de manier waarop het een (lelijke) maatschappijvisie weerspiegelt.

Je kunt het justitiepaleis trouwens ook binnenin bekijken (tenzij dat dit recent veranderd zou zijn). Da's wel de moeite, zeker wanneer je het gebouw de eerste keer langs de steile trap aan de kant van de Marollen binnenstapt. Dan ondervind je meteen met welke bedoelingen het gebouw zo opgevat is. Da's hoe dan ook een heel andere ervaring dan wanneer je het vanaf het Poelaertplein binnenstapt. In beide gevallen is het in elk geval een overdonderend effect, dat de skieven architect ontwerpen heeft.

En als je er dan toch bent: van op het Poelaertplein heb je een mooi zicht over Brussel-centrum en de volledige westelijke kant van de hoofdstad. In de verste zie je zelfs enkele groene weiden.

Geen opmerkingen: