donderdag 18 januari 2007

Hedendaags middeleeuws

Hier is zijne saaiheid zelve terug, met een boekentip. Deze laatste weken heb ik me met volle overgave op volgend boek gesmeten: Zelf ken ik eigenlijk geen zak van middeleeuwse geschiedenis. Bij mijn opleiding in de geschiedenis specialiseerde ik me in de geschiedenis van de nieuwste tijden ( 19-de 20-ste eeuw voor de leken), met pol&soc en vroegmoderne geshiedenis ( politieke en sociale geschiedenis enerzijds en de periode 1500 - 1800 anderzijds, voor de zelfde leken). In verband met de middeleeuwen heb ik enkel een algemeen vak van bedenkelijk allooi gehad in eerste kan. Vandaar mijn interesse in dit boek: m.n. de talrijke zwarte gaten enigzins opvullen. Ik kende Wim Blockmans al langer als autoriteit betreffende de middeleeuwse geschiedenis van de Lage landen enerzijds, en als boeiend spreker op colloquia anderzijds.
Het boek heeft me in elk geval totaal niet ontgoocheld. Het overloopt de middeleeuwse geschiedenis allesbehalve chronologisch, maar geeft een overzicht van de voornaamste 'trends' uit deze duizend jaar. Het contrast is in elk geval groot t.o.v. de middeleeuwse visie waarop mij een zestal jaar geleden de middeleeuwse geschiedenis uit de doeken gedaan werd.
Op een meeslepende manier presenteert het boek de geschiedenis op de enige manier die me eigenlijk interesseert (de grote lijnen, en verder geen gezever) en verduidelijkt het deze grote lijnen aan de hand van goed gekozen voorbeelden.
Een aanrader dus? Inderdaad, maar wellicht is het boek, omwille van het opzet, moeilijk leesbaar voor mensen die weinig historische achtergrond hebben. Voor mij wordt dit in elk geval een boek om op terug te vallen. Daarbij komt dat de auteurs getuigen van een grote eruditie zonder te vervallen in pocherij en eindeloze detailschetsen.

Kortom: de grote lijnen worden geschetst, verduidelijkt, geproblematiseerd en de zwakten ervan worden aangereikt. Meer kan niet verwacht worden van een overzichtswerk, me dunkt!

Nu nog een degelijk overzichtswerk vinden over de vroegmoderne geschiedenis, want dat overzichtsvak in de eerste kan was van een nog bedenkelijker allooi, hoi, hoi.

Hoi, hoi, ... Toen inderdaad plezierig (weinig blokwerk), maar achteraf gezien een groot nadeel.

1 opmerking:

Jan zei

Aangezien een samenvatting lezen minder afschrikt: http://www.hsvl.nl/samenvattingen/Samenvatting_Blockmans.pdf